Autoritate

Autoritate

Autoritatea este invocată aproape pe fiecare pagină a Scripturii, fiind una din cele mai importante doctrine ale ei. Este ea o doctrină ce merită luată în seamă motiv pentru care haideţi să vedem un pasaj din Mat. 21. 23-27, versiunea N.T.R.:

23 A intrat apoi în Templu. În timp ce dădea învăţătură, au venit la El conducătorii preoţilor şi bătrânii poporului şi L-au întrebat: – Cu ce autoritate faci aceste lucruri? Şi cine Ţi-a dat această autoritate?

24 Isus le-a răspuns: – Vă voi pune şi Eu o întrebare, iar dacă Îmi veţi răspunde la ea, vă voi spune şi Eu cu ce autoritate fac aceste lucruri.

25 Botezul lui Ioan de unde era? Din cer sau de la oameni? Ei au început să vorbească între ei şi să zică: „Dacă vom răspunde: «Din cer!», ne va întreba: «Atunci de ce nu l-aţi crezut?»,

26 iar dacă vom răspunde: «De la oameni!», ne temem de mulţime, fiindcă toţi l-au considerat pe Ioan un profet.“

27 Aşa că I-au răspuns lui Isus: – Nu ştim! Atunci şi El le-a zis: – Nici Eu nu vă spun cu ce autoritate fac aceste lucruri.

Mai este valabila si astazi intrebarea acestor preoti iscoditori , ai poporului Israel? Este importanta sursa de unde vine autoritatea?

Este importanta sursa de unde ai autoritatea ?

Poti fi evaluat in lucrarea pe care o faci dupa criteriul : ,,de unde ai autoritate”?

A ramas ea doar un ecou peste vremi sau a gasit raspunsuri multumitoare care sa aline constintele framantate ale multora?

Iata doar cateva din intrebari care pentru unii par lipsite de bun simt , iar pentru altii sunt considerate ofensatoare .

1. Mai este valabila astazi intrebarea ridicata de farisei si trimisii marelui preot ? Mai este valabil astazi principiul autoritatii ?

Eu personal , cred ca este valabil deoarece acest concept al autoritatii se gaseste aproape pe fiecare pagina a Scripturii . Pentru a intelege aceste lucruri mai intai trebuie sa intelegem ce inseamna autoritate sau ,, putere” asa cum traduce Dumitru Cornilescu .

Ce înseamnă ,, autoritate sau putere de la Cristos“ aşa cum traduce Dumitru Cornilescu?

Autoritate înseamnă:

– dreptul de a fi ascultat;

– că tu acţionezi ca şi când Cristos ar acţiona în locul tău.

A avut Ioan Botezatorul , autoritate cand a inceput sa predice si sa boteze a intrebat cu alte cuvinte Cristos ?

Sigur , deoarece Ioan era acela despre care se profetise ca va fi trimis de Dumnezeu sa faca o lucrare:

,, Mat.3.3. Ioan acesta este acela care fusese vestit prin prorocul Isaia, cand zice: „Iata glasul celui ce striga in pustiu: „Pregatiti calea Domnului, neteziti-I cararile.” “

Ioan 1. 33. Eu nu-L cunosteam; dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa mi-a zis: …. .

El a fost singura persoana de sub soare nebotezata dar cu autoritate de a boteza , insarcinare directa primita de la Dumnezeu .

Mat.3.14. Dar Ioan cauta sa-L opreasca. „Eu”, zicea el, „am trebuinta sa fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine?”

Acesta a fost motivul pentru care Isus Domnul a plecat din Galileea sa il caute si sa ceara se fie afundat in apa de Ioan . Lasandu- Se botezat de Ioan il autentifica pe acesta ca lucrand cu autoritate cereasca .

Dupa botez , Isus Domnul, a preluat o parte din ucenicii lui Ioan Botezatorul, i-a format ca si Ekklesie a Lui , si El insusi le-a dat autoritate celor 12 , apoi celor 70 , de a predica , de a face semne , minuni si intr-un final de a vesti evanghelia pana la marginile pământului:

18 Isus S-a apropiat de ei şi le-a vorbit astfel: „Toată autoritatea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ.

19Prin urmare, duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui, al Fiului şi al Duhului Sfânt

20 şi învăţându-i să păzească tot ce v-am poruncit! Şi iată că Eu sunt cu voiîn toate zilele, până la sfârşitul veacului!“ Mat . 28 .18-20 .

Ucenicii au fost interogati la randul lor despre autoritatea de a invata si a face minuni , dupa ce Domnul se inaltase de la ei :

,,Prin ce putere sau în numele cui aţi făcut aceasta?” F.A. 4.7.Ei le- au raspuns :

,, să vă fie cunoscut vouă tuturor şi întregului popor Israel că acest om stă sănătos înaintea voastră în Numele lui Isus Cristos din Nazaret, pe Care voi L-aţi răstignit, dar pe Care Dumnezeu L-a înviat dintre cei morţi!” F.A. 4.10.

Importanta autoritatii este destul de mare , deoarece daca nu ai autoritate lucrezi

,, faradelege “ :

Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: «Doamne, Doamne, n-am profeţit noi în Numele Tău? N-am scos noi demoni în Numele Tău? N-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?»

Atunci le voi spune limpede: «Niciodată nu v-am cunoscut! Plecaţi de la Mine, voi, cei ce săvârşiţi fărădelegea!» Mat.7.22-23.

Acest raspuns al Domnului ridica o intrebare logica :

2. Este importanta sursa de unde ai autoritatea ?

Da , cred ca este. In textul de inceput al articolului , Isus Domnul identifica doua autoritati: ,, de la Dumnezeu“ sau ,, de la oameni “.

,, Autoritatea de la Dumnezeu “ asa cum o vad eu , in Noul Testament, este lasata in singura reprezentanta a lui Cristos pe pamant – Adunarea . Acest aspect o sa il explic putin mai tarziu .

,, Autoritatea de la oamenii “ este un aspect mai delicat dar o sa il exemplific prin-un exemplu usor de inteles .

In F.A. 19.13-17, găsim un exemplu destul de graitor in acest sens :

13 Nişte exorcişti iudei, care umblau din loc în loc, au încercat să cheme Numele Domnului Isus peste cei ce aveau duhuri rele, zicând: „În Numele lui Isus, pe Care-L predică Pavel, vă poruncesc să ieşiţi!“

14 Cei ce făceau lucrul aceasta erau şapte fii ai lui Sceva, un preot conducător iudeu.

15 Dar duhul cel rău le-a răspuns: „Pe Isus Îl cunosc, şi pe Pavel îl ştiu, dar voi cine sunteţi?!“

16 Şi omul în care era duhul cel rău a sărit asupra lor, i-a biruit pe toţi şi i-a bătut în aşa fel încât au fugit din casa aceea goi şi răniţi.

17 Lucrul acesta a fost cunoscut atât de către toţi iudeii, cât şi de către toţi grecii care locuiau în Efes; şi pe toţi i-a cuprins frica, iar Numele Domnului era preamărit.

Fiii unui preot levit, voiau sa de-a de inteles ca lucrau cu o autoritate pe care de fapt nu o aveau. In fata oamenilor religiosi poate gaseau trecere , dar cand au trebuit sa treaca testul acid , au iesit cam sifonati. Duhul cel rau nu s-a supus deoarece ei nu au actionat trimisi de Cristos si ca urmare nu le-a dat ascultare.

Ei nu erau dintre ucenici, nu actionau trimisi imputerniciti de nici o Adunare si nici nu spune textul ca ar fi avut vre-o intentie de a deveni urmasii lui Cristos . Sistemul de unde veneau , era unul destul de religios dar, din care Domnul isi retrasese autoritatea si prezenta. Slava lui Dumnezeu era acum in :

,,Adunare şi în Cristos Isus, în toate generaţiile, în vecii vecilor! Amin.” Ef. 3. 21.

Ba mai mult le-a aplicat si o corectie in urma careia au invatat ca lipsa de autoritate se pedepseste aspru. Gandeste- te te rog , daca duhurile rele nu iti recunosc autoritatea falsa , crezi ca Domnul este disponibil sa o faca? Din păcate foarte multi astazi urmeaza aceasta cale a fiilor lui Sceva si dupa ce invoca Numele Domnului ca pe o formula magică, trec la ,, lucru in ogorul Domnului “. De cele mai multe ori textul lor favorit este luat din Matei 18.20 . :

,,Caci acolo unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor.”

Acest text smuls din contextul care vorbea despre disciplina in Adunare a ajuns astazi sa fie unul care sa inlocuiasca pe cel din Mat.28 .18-20. , unde Domnul traseaza autoritate Adunarii . Invocand acest text si prezenta din verset a Domnului , oamenii se apuca si evanghelizeaza , boteaza si formeaza biserici .

Conteaza sursa de unde ai autoritatea? Cu siguranta , in functie de ea vei fi apreciat sau alungat din fata tronului in ,, ziua de la urma “ .

3. Poti fi evaluat in lucrarea pe care o faci dupa criteriul : ,,de unde ai autoritate” ?

 Da, cred ca poti fi evaluat. Oricum toate lucrarile oamenilor cred ca vor fi evaluate intr-o zi . Unii spune Scriptura , vor fi rasplatiti iar altii osanditi.

Credeti ca pe aceia carora se adreseaza cu ,, nu va cunosc “ nu ii cunostea Cel Omniscient ? Minte Scriptura care spune:

,,Când eram doar un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau, iar în cartea Ta erau scrise toate zilele care mi-au fost hotărâte mai înainte să existe vreuna din ele ?Ps.139.16.”

Domnul cunoastea pe acei oameni care prooroceau , faceau semne , minuni , scoteau draci, dar nu ii recunostea ca fiind trimisi de El. Nu aveau autoritate , nu erau imputerniciti de El si Duhul Sfant nu le era Insotitor. Acesta este motivul pentru care li se spune :,,plecati !” . Ati lucrat fara Mine , ati lucrat faradelege .

Faradelegea nu este lucrata cum cred unii , de hoti , curvari , mincinosi , ci de lucratori religiosi nemantuiti , care nu au Duhul si nici drept de lucrare de la Cristos . Ei sunt imitatori si lucrarea lor oricat de glorioasa ar fi , va fi privita ca si un fals.

Concluzie:

Este valabil principiul autoritatii si astazi ? Tii tu cont de el cand iti faci lucrarea? A ramas ea doar un ecou peste vremi sau a gasit raspunsuri multumitoare care sa aline constintele framantate ale multora?

Acesti preoti si batrani ai lui Israel au evitat răspunsul. De ce ? Pentru ca nu l-ar fi stiut ? Ei au stiut foarte bine ce trebuiau sa raspunda dar pozitia lor sociala si interesele i-au oprit sa se pronunte in public .

Astazi sunt foarte multi oameni ce fac parte din sisteme religioase false care stiu ce trebuie sa faca si sa predice dar mai bine prefera sa isi chinuie constinta si sa taca . Stiu ca sistemele lor sunt fondate fara autoritate de la Cristos ( sistemele religioase fondate pe premisa succesiunii apostolice , reformei si valului restaurator ) , sunt corupte moral si implicate adanc in miscarea ecumenica si totusi raman acolo si spera ca ceva se va schimba . Pentru ei primeaza statutul social , o slujba sigura , o locuinta pastorala sau traditia familiara si nu adevarul.

Oricare ar fi motivul , rugamintea mea este sa nu uite ca intr-o lucrare spirituala este importanta sursa de unde vine autoritatea si ca va veni o zi cand oamenii vor fi intrebati si evaluati in functie de acest principiu.