Mântuirea – definiție

Ce este mântuirea

Mantuire : – ebr. : yesa

-gr. : soteria

– salvare ;a elibera de factori ce constrâng pe cineva și-l îngrădesc ; a duce la loc larg ; libertate fără limite .

În Noul Testament cuvântul apare de 108 ori.

Definiţie: scăparea de păcat şi de consecinţele lui. Este în totalitate lucrarea lui Dumnezeu.

Mântuirea în Scriptură o găsim la 3 timpuri:

trecutCaci in nadejdea aceasta am fost mantuiti. Dar o nadejde care se vede nu mai este nadejde: pentru ca ce se vede se mai poate nadajdui? (Rom.8:24)

2 Tes.2.13: Noi insa, frati preaiubiti de Domnul, trebuie sa multumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, caci de la inceput Dumnezeu v-a ales pentru mantuire, in sfintirea Duhului si credinta adevarului.

prezentCi credem ca noi, ca si ei, suntem mantuiti prin harul Domnului Isus.” (Fapt.15:11)

2 Cor.6.2: Caci El zice: „La vremea potrivita, te-am ascultat; in ziua mantuirii, te-am ajutat. Iata ca acum este vremea potrivita; iata ca acum este ziua mantuirii.”

viitorCaci, daca atunci cand eram vrajmasi, am fost impacati cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Sau, cu mult mai mult acum, cand suntem impacati cu El, vom fi mantuiti prin viata Lui. (Rom.5:10)

Deci cu atat mai mult acum, cand suntem socotiti neprihaniti, prin sangele Lui, vom fi mantuiti prin El de mania lui Dumnezeu. (Rom.5:9)

Evrei 9.28. tot asa, Hristos, dupa ce S-a adus jertfa o singura data, ca sa poarte pacatele multora, Se va arata a doua oara, nu in vederea pacatului, ca sa aduca mantuirea celor ce-L asteapta.

1. Mântuirea noastră este prin har sau prin faptele noastre făcute înainte sau după nașterea din nou?

Scriptura învaţă că mântuirea păcătoşilor este în întregime prin har, prin credinţa în lucrarea deplină a lui Cristos – Ef. 2:8-9;

– întregul beneficiu al ascultării şi morţii lui Cristos este primit numai prin credinţă, fără nici o faptă – Rom. 3:28; Gal. 2:16;

– răscumpărarea noastră a fost realizată doar prin sângele lui Cristos, care a fost făcut păcat pentru noi, murind în locul nostru – Gal. 3:13;

– lui Dumnezeu Îi face plăcere să mântuiască păcătoşii prin predicarea Evangheliei morţii, îngropării şi învierii lui Cristos, fără de care nici un om nu poate fi mântuit – 1 Cor. 1:21; 4:15.

2. Mântuire este numit tot procesul care începe cu nașterea din nou și continuă cu pocăința, credința, voința și înfăptuirea, fapte bune rânduite dinainte ca să umblăm în ele. Ea începe la nașterea din nou și continuă să ne rămână până în veșnicie.

3. Cum iti dai seama de un crestin care spune ca mantuirea e prin har dar el iti predica o salvare prin fapte ? Foarte simplu , il pui sa iti puna in ordine scripturala pe aceste patru lucruri :

mantuirea

credinta

pocainta

nasterea din nou

Cel ce marturiseste mantuirea prin fapte prima o va da : credinta si pocainta . Acesta este semnul dupa care ii veti recunoaste . Ei ,, leaga carul inaintea boilor “ si dau ca si cauză tocmai efectele . Cel mai bine acest principiu : cauza – efect , il vedem in episodul invierii lui Lazar . Pana ce Domnul nu L-a inviat si chemat afara , el nu stia decat un singur lucru – sa se descompuna . La fel este si in plan spiritual cu cei neregenerati . A spune ca omul vine cu credinta si pocainta este ca atunci cand ai spune ca Lazar facea genoflexiuni si jocuri de glezne inainte de inviere si iesire din pestera unde era ingropat.

Cel care crede mantuirea ,,doar prin har “ din cele patru de mai sus , va marturisi ca nasterea din nou este prima apoi pocainta ,credinta si tot procesul este numit mantuire.

Doar acesta a inteles harul . Nu poti face nimic pana ce Dumnezeu in suveranitatea Sa vine prin Duhul Sau si te naste din nou . Aceasta nastere mai este numita si nastere de sus – indicandu-I Autorul si pozitia . Fara inceputul vietii spirituale omul este tot mort . Credinta si pocainta nu sunt niciodata existente in om inainte de nasterea din nou . Daca omul le-ar avea nu prea ar mai avea nevoie de Cristos .

Pocainta , credinta, vointa si infaptuirea , faptele bune randuite mai dinainte ca omul sa mearga prin ele – toate sunt daruri prin nemerit primite de om doar dupa ce acesta a fost nascut din nou . Nasterea din nou este cauza si acestea de la urma sunt efectele .

Pocainta este un dar de la Dumnezeu – F.A.11.18 . :

Dupa ce au auzit aceste lucruri, s-au potolit, au slavit pe Dumnezeu si au zis: „Dumnezeu a dat deci si Neamurilor pocainta, ca sa aiba viata.”

Credinta este un dar primit de la Dumnezeu – Ef.2.8. :

Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.

Vointa si infaptuirea pentru cele spirituale este un dar de la Dumnezeu –Fil.2.13. :

Caci Dumnezeu este Acela care lucreaza in voi si va da, dupa placerea Lui, si vointa si infaptuirea.

Faptele bune sunt randuite tot de Dumnezeu ca omul sa le implineasca – Ef.2.10. :

Caci noi suntem lucrarea Lui si am fost ziditi in Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte, ca sa umblam in ele.

Totul este nemerit !

Cum pot fi si eu mantuit ?

ce trebuie sa stii de la inceput este ca mantuirea nu o poti castiga prin fapte ( eforturi ale vointei )

ea este un dar primit printr-un favor nemeritat ce ti-l face Dumnezeu , ca omul sa nu se laude fata de altii

de ea nu au toti oamenii parte , chiar azi mor pe glob mii de oameni fara sa auda evanghelia lui Critos . Nu exista mantuire prin constiintă, Legea lui Moise si nici nu există a doua sansa dupa moarte . Singura cale de mantuire este credinta in Cristos .

intai de toate trebuie sa auzi ca te-ai nascut mort in pacat datorita pacatului adamic

ca din Eden omul a fost socotit : mort fata de Dumnezeu ( mort din punct de vedere al Legii lui Dumnezeu ) , mort spiritual si a capatat si moartea fizica care este inceputul celei eterne .

ce a adus moartea spirituala ? Condamnarea la o eternitate fara Yahweh .

din Eden , Domnul le promite un Salvator

revelatia a fost progresiva

toate jertfele Legii mozaice Il simbolizau , El vine si moare ca ultima jertfa acceptata de Dumnezeu

cine crede in El este salvat , este dovada ca a trecut din moarte la viata

exista o moarte spirituala in care ne nastem

o alegere neconditionata pentru mantuire , facuta de Creator inainte de vesnicii ce priveste anumiti indivizi din rasa cazuta a lui Adam

o ispasire a lui Cristos pentru toate pacatele acestor oameni

o aducere la viata pe care le-o creaza Duhul Sfant

o prezenta si o pastrare pana in ziua glorificarii

Aceasta este mantuirea la cele trei timpuri si semnele ce o insotesc .